sobota 20. června 2009

Moogerfooger MF 101


Důvodem, proč si lidi kupují tenhle ne zrovna levný stomp box, je legendární 4-polový lowpass filtr. Je to jen a pouze jednokanálový lowpass, ovšem díky jeho specifickému a nenapodobitelnému zvuku se Bob Moog již 40 let slušně živí. Napadlo mě udělat pokus s růžovým šumem - čistý vs. procesovaný signál a možná by se na frekvenčím analyzeru ukázala nějaká nenápadná boule na basech/středobasech, která by odhalila ono tajemství. Tahle alchymie je samozřejmě složitější, nicméně faktem zůstává, že při správném nastavení se procesovaný zvuk stává mnohem tlustším, trhá podlahy, rozbíjí sklenice :)
.......................................................................................
Ovládací prvky:
Drive - zesiluje příchozí audio signál až do případného overdrive. Výsledek je kontrolovatelný podle LEDky - nesvítí/zelená/žlutá/červená.
MIX - crossfade mix wet a dry audia.
Cutoff - no comment. Rozsah 15Hz až 12kHz
Resonance - zhruba nad 8/10 nastavením začíná být trochu nebezbečná, může se nekontrolovaně dostat do samooscilace a ta je někdy opravdu ohlušující i pro sousedy, nemluvě o poškození reproduktorů.
Envelope amount - no comment
Smooth/Fast přepínač - umožňuje volbu ze dvou druhů obálky. Zjednodušeně: Bicí a krátké ostré zvuky = Fast, Kytary = smooth. Účinek obálky je viditelný na samostatné LED.
2-pole/4 pole switch - přepíná mezi expresivním filtrem a míň strmým 2polovým.
Bypass switch - šlapka jde velmi hladce sepnout i rukou.
Zadní panel nabízí spoustu vstupů. Všechno kromě Drive jde ovládat expression pedálem nebo jakýkoli CV zařízením. Jedním z CV výstupů je možno posílat nastavení EG do dalšího zařízení.
......................................
Klady: Perfektní moog analogově tlustý zvuk i při pouhém průchodu otevřeným filtrem. Výborně dopadla kombinace s MFB synth 2, který má trochu nevýrazný filtr, ovšem jinak nabízí tři oscilátory a spoustu modulace. Ve spojení s MF 101 se z něj stává tlustá bestie a dokonce interní filtr se dobře doplňuje s MF. Použít jen samotný MF jako jediný filtr je sice záruka tloušťky, ale taky trochu nuda.
Bezvadné masivní zpracování.
Slabiny:
Za ty peníze by se možná slušel ovladač vstupního audio signálu. Je ale možno ovládat externím pedálem. Nějaký on/off vypínač by se taky hodil.

Žádné komentáře: