pondělí 10. března 2008

Něco o mašinkách

V návaznosti na předešlý příspěvek se pokusím vyjmenovat a stručně popsat nástroje a vybavení, které používám nebo v minulosti tvořily vybavení studia.

Aktuálně:

Korg poly 800 - poslední úlovek, analog/digitál levný synťák z osmdesátých let. Teoreticky osmihlasá polyfonie, ve skutečnosti pokud bereme jako standard 2 oscilátory, je to čtyřhlas. Má jen jeden spodní filtr společný pro všechny hlasy, nemá PWM, komplikovanou možnost ukládání. Zkrátka je celkem na nic, nikdo ho nechce......má ale nádherný zvuk, který miluju!

Roland Alpha Juno 2 - tenhle synt zmíním hned za Polym, protože je to jeho konkurent. Taky žádná kroutítka, takže zvuky to chce připravit předem a uložit. Je to vlastně můj první analog, proto si ho nechám.

Yamaha TX7 - desktop verze legendární DX7, je to ta první verze. Hodně šumí. Zatím jsem na ni neměl čas, ale má něco do sebe a bude se to používat.

Korg MicroKORG - jediný VA, který zůstává. Má výborný vocoder, dobré filtry, pěkný distortion, je použitelný. Bude předmětem samostatného článku.

Moog Rogue - prostě Moog, asi ten nejjednodušší ze všech. Lezou z toho ale neuvěřitelné zvuky. Možná znáte producenta Rogue Element a zvuky jako když mečí koza. No tak to je tohle - stačí pohnout mod kolečkem.

MFB Synth II - vynikající a levný současný analog modul. Nejvyšší model výrobce. 100% analog, 3 oscilátory, PWM, 2x ring modulace, sync osc, frekvenční modulace filtru. Jeden z nej co mám a obrovský zdroj inspirace. Bude článek.

DSI Prophet 08 - současný polyfonní analog. Je to asi největší investice do jedné věci. Dlouho jsem toužil po Polyevolveru od DSI, ten je ale ještě dražší. Prophet má jen dva oscilátory, může ovšem vrstvit dva zvuky, takže je to jako 4osc. Celkově 8 hlasů (16 oscilátorů). Zní podobně jako Jupitery, Oberheimy. Kroutítka zabírají trochu pomalu a tak třeba pro rychlejší změnu filtru používám expression pedál. Modulačních možností je tolik, že jejich kombinací vám po stisknutí klávesy zahraje skoro celou písničku. Rovněž chystám článek.

Kurzweil ME - současný ensemble modul, 16 bank po 16ti zvucích( hlavně piana, el. piana, stringy, basy a jiné), 9 druhů reverbu. Možnost editace je ořezaná na kost. Po vypnutí se ztratí nastavení. Je to ale v Kurzweil kvalitě a skvěle se prosazuje v mixu.

Akai MPC 1000 - Drum sampler/sekvencer. Nemá moc možností práce se samplama, ale pro mé účely plně dostačující. Je k tomu dokoupena z eBay 128MB ramka + 2GB flash karta za celkem asi 1500 Kč a bohatě mi to stačí. Neuvažuju o HDD. Vlastně díky MPC už teď moc nezapínám počítač.

Denon S3500 - DJ přehrávač, zabudované efekty - Flanger, Filter Lo/Hi/band, Echo které může jít až do loopu. Ty efekty fungují bezvadně. Pak je tam taková vychytávka, že při scratchování to může hrát jen v jednom směru - celkem na prd. Je to ale perfektní hračka, dá se s tím strašně vyblbnout, zapomeňte na KaossPad.

Korg Kaoss Pad 2 - bych málem zapoměl, je tam někde dole pod něčím :) Nebudu ho prodávat, může se hodit i když kvalita zvuku pokulhává za vším výše jmenovaným. Možná měl být v následující sekci, je to ale spíš inspirativní hračka než seriozní FX.

Něco málo efektů:

Ensoniq DP2 - podstatně levnější alternativa něčeho od Eventide:) každopádně je to tam! Nádherné reverby, simulace ampu i různé srandičky - všechno tak trochu zašuměné, ale pěkně. Na delaye to není, to se mi nějak nepovedlo zatím z toho dostat.

BOSS VF1 - taky pěkný efekťák, taky digitál ale už čistější. Skvěle umí různé filtrované zvuky jako z podvodního světa nebo z vysílačky, to je na vysoké úrovni.

Electrix Filter Queen - malá nenápadná půlrackovka, analog, Jde přepínat mezi 2 a 4-polovým filtrem. Ten strmější je bezvadný a v tohle modu pracuje Queen jako dva nezávislé mono kanály. Takhle přes to ženu MFB a druhým Mooga, které klasicky mají jen VCF. Queen má čtyři možnosti: Hipass, Lowpass, Bandpass a Notch. Kromě čudlu resonance to má ještě něco jako obálku, kde se nastavuje mezi dvěma krajníma tvarama kolínka a je to opravdu mazec. Hlavně ten HiPass - to je hlavní zbraň Electrixu. Má to LFO, bohužel bez midi, bez tapu. S MFB synthem tahle malá srandička dokáže neskutečné analogové zvuky. Skutečně AWESOME! Ukázky budou.

Electrix Mo-Fx - analog, nezajímavý distortion, hodně crazy flanger, tremolo - tak co chtít od tremola, ale největší síla je delay a když se využije sedmipolohový filtřík s tím luxusním hipassem tak to udělá nepopsatelný, jinde nenapodobitelný efekt - stojí to za to. Má MIDI nebo se dá natapovat tempo.

Roland DEP-5 - strašně pěkný modulační reverb, chorus s reverbem. Působivé hlavně s dlouhým reverbem.

Pak mám ještě dvě kytary, lampové kombo Laney LC30II a k tomu krabky - kvákadlo VOX, PODa, něco od Electro Harmonix - Big Muff, Small Stone, Q-tron, MemoryMan Hazarai - poslední dva používám i na synty. Q-tron je funky obálkový filtr - buď to dělá Kwak, Kwak nebo Auwa, Auwa :). Hazarai je reverb/echo/multitap echo/looper, dá se uložit 7 presetů, je stereo a asi nejhezčí co z něj leze jsou hrátky s reverzním zvukem. Pak mám pár lehce historických krabiček Soundtank. Z toho je použitelný delay, jinak je to o ničem.....jo a mikrofon Rode NT2A s origo pavoukem, slušný ne-čínský kondenzátor na zpěv a na kytaru. Zbytek nemá cenu uvádět.

V poslední části uvedu jen výčet gearu, který jsem měl a z různých důvodů má dnes už jiného majitele:

Novation KS rack
Clavia Nord rack (1)
Clavia Nord Rack 3
Korg X5D
Zoom RT123
Waldorf Pulse
Access Virus rack
FAT 383 Freebass
Lexicon MPX 550

SPL Tube Vitalizer
Akai s1000

Snad jsem na nic nezapoměl. Občas se stane nečekaná věc, že člověk zapojí za sebe dvě totálně lowendové věci a dohromady z toho vyjde zvuk, který vás posadí na zadek. Tohle se stalo třeba u Korgu X5D, když se mezi něj a mix zapojil Behringer MiniCom. Mělo to zvuk jak z televizního večerníčku. Furt jsem na toho Korga hrál i když jsou to spíš GM zvuky, které mě nezajímají.

Příště už půjde o podrobnější popis některé mašinky.

Peteness

Žádné komentáře: