neděle 23. března 2008

Roland DEP-5


Roland DEP-5 je velice levný reverb z roku 1986. Má MIDI a já původně předpokládal, že půjde syncnout na midiclock. Skutečnost je taková, že via Program Change dokáže prohazovat svých 99 paměťových pozic. Tím to končí. Možná si říkáte, k čemu u reverbu sync? On je to hlavně modulační reverb a jeho síla je v dlouhém dozvuku. K sofistikovanému jazzu to zrovna není, neboť zní trochu plechově. Má 16ti bitové AD-DA převodníky. Interní procesing je údajně v 28 bitech a samplovací frekvence 32 kHz.
Používá jedenáct základních algoritmů, které jsou kombinací chorusu, reverbu, non lin a delaye. Delay je celkem tuctový. Pro tyhle účely mám mnohem lepší analogový Electrix Mo-Fx. Gate reverb zní stejně jako normální krátký verb hodně levně. DEP umí taky revers, ale není to nic extra. Na tohle je pro změnu dobrý nedávno koupený EHX Hazarai. Skoro se dá říct, že DEP je opak Lexiconů, které neumí nic než reverb. Tohle je naopak výborné na spoustu věcí, jen ne na reverb:)
Naprosto skvělá je kombinace chorusu a dlouhého dozvuku, který může nabrat úctyhodnou délku 99 sekund. Navíc dva z reverbů, označené jako "S-special"mají další modulaci už v sobě. K tomu si ještě připočtěte třípásmový ekvalizér s parametrickými středy a funkci Dump (zkrácení dozvuku u vyšších frekvencí). Takhle krásně rozpohybovaný veliký prostor je radost slyšet. Kromě S- reverbů je možno si vybrat 11 druhů roomu, 7 hallů a 2 x plate. Veškeré parametry jsou dobře čitelné na hodně slušném displeji a jsou uváděny buď v milisekundách nebo Herzích. Dají se proto aspoň takhle přizpůsobit tempu skladby. Stačí použít BPM kalkulačku, třeba tuhle: http://www.thewhippinpost.co.uk/tools/delay-time-calculator.htm
Největší pozitivum, a to opravdu hodně cením, je možnost editovat hlavní parametry čudlíkama na předním panelu. Vlevo jsou tři knoby pro nastavení chorusu, vpravo tři pro reverb. Stačí stisknout tlačítko a tři chorus knoby se změní v ovladač ekvalizeru. Mezi nima je barevně odlišený knob pro výběr algoritmu. Další parametry se mohou nastavovat pomocí dvousměrných tlačítek kolem displeje. Tohle nemůže být vymyšleno líp. Proč musí mít dnešní Bossy tolik "možností" a jenom dva čudly? Aha jo, někdo se musí živit výrobou MIDI kontrolerů a editačního softu. No dobře.
Na závěr ještě DEPa pochválím za to, že nešumí a je velmi vhodný na elektronické prasárny.





Žádné komentáře: